De Ballistic LT 1000D-XH is één van de beste molens voor de Ultra-light visserij. LT staat voor Light & Tough wat evenveel wil zeggen als “Licht en Stevig”. En de molen is licht: 165g droog aan de haak. Ideaal in combinatie met UL-hengels. Uitermate geschikt voor Streetfishing in steden met kleine kanaaltjes zoals Gent, Lier, Mechelen enz.


Prijs: €190
Aanbevolen verkoopprijs: €230
Huidige stock: 2


Door het torsiebestendige (Zaion) molenhuis is de molen ook stevig. Toegegeven, op het eerste zicht lijkt het een beetje op hard plastic, maar dat is het zeker niet. Zodra je het molenhuis aanraakt, voel je dat het om gaat een stevige carbonvezelcomposiet. Carbonvezelcomposieten hebben enkele voordelen: ze zijn licht, stevig en corroderen niet. De molens kunnen dus extreem lang meegaan zonder te roesten of oxideren.

Het eerste wat iedere visser met een nieuwe molen doet, is aan de zwengel draaien. Dat doe ik dus ook. Een korte draai en de spoel begint de draaien en draaien en blijft maar draaien… Je voelt geen enkele weerstand. De zes kogellagers (waaronder 1 corrosiebestendige CRBB) doen wat ze moeten doen: vlot draaien!

Een bepaalde vermelding op de molen trekt mijn aandacht:”MAGSEALED“. “Wat hebben ze nu weer uitgevonden?” denk ik dan. MAGSEALED staat voor een technologie waarbij een magnetische olie (MagSeal-Oil) een oliebarrière vormt en op die manier water, zout en vuildeeltjes tegenhoudt. Ideaal voor een lange houdbaarheid!

Achter de LT 1000 staat nog D-XH
D staat voor “Deep” in dit geval “diepe spoel”. Op een diepe spoel kan je meer draad opspoelen. Daiwa geeft in de catalogus aan ongeveer 300m braid met een doorsnede van 0,06mm. Na even nadenken kom ik dan op ongeveer 90m backing van 0,20mm en daarna 135m J-braid X8 Grand 0.06 of – als we nog fijner willen gaan – ongeveer 125m backing van 0.20mm en 135m Prorex UL Finesse PE 0.3 (ongeveer 0.04mm).

XH staat voor “Extra High gear” of “extra snelle overbrenging”. Voor de Ballistic LT 1000D-XH gaat het over een overbrenging van 6.2:1. Voor de leken (zoals ik vroeger): bij één omwenteling van de zwengel, draait de spoel 6,2x rond haar as. Met een zwengelbeweging haal je ongeveer 77cm lijn op (en dat is behoorlijk snel voor een 1000-serie). Voor de ingenieurs onder jullie: Ja, het hangt ook af van de omtrek van de spoel. Waarvoor kan je een snelle mogen gebruiken? Een snelle molen vist comfortabeler bij actieve technieken. Je hoeft niet zo snel te draaien om een spinner in beweging te houden, je plug te laten shaken of je loodkop met shad snelle sprongen te laten maken. Snelle molens zijn dus gewoon leuker om actief te vissen.

Nog opvallend aan de molen is de trekkracht of “drag power” van 5kg of 11lbs. Hiermee is deze molen geen drag-queen, maar eerder een drag-king. Weinig kleine molens hebben zo’n trekkracht!

Deze kleine krachtpatser is de ideale molen voor veeleisende specialisten. Hij is niet goedkoop, maar de kostprijs is volledig te rechtvaardigen door de extreem hoge kwaliteit!