In dit artikel slaat UL vooral op Ultra Lazy of Uitzonderlijk Lui, maar later meer daarover…

https://www.doctor-catch.com/sites/default/files/styles/article_images_viewport_size/public/article-image/2018-12-12/articleimage_bild/kick-back-rig.jpg?itok=282xkWGX

De Kickback Rig is oud nieuws, of oud en vergeten en terug in…
In mijn zoektocht naar het ontstaan van deze rig vind ik bronnen gaande van 1983 over 1996, 2002, 2012, 2015, 2016 en 2018 (oudere bronnen zijn altijd welkom).
Vooral in 2012, 2015 en 2018 kent de Kickback Rig een opflakkering op verschillende fora. Tijdens mijn zoektocht vond ik ook afleidingen zoals de “split shot rig for stream” of “stream rig” in de zalm- en forelvisserij op snelstromend water.

Zelf gebruikte ik al eens een zelfverzonnen variant op de Kickback rig toen ik een artikel gelezen had over de Carolina rig. Je kent dat wel: Je leest een artikel en je wil onmiddellijk aan de slag met het materiaal dat je hebt (wat meestal niet het juiste materiaal is). Mijn variant was een dropshotloodje op de braid dat werd tegengehouden door de verbindingsknoop met een korte FC-voorslag met daaraan een kleine haak en een (kunst)aasje. Veel succes kende ik er toen niet mee, tenzij je grondels meetelt (maar wie doet dat nu…?).

Het was pas in 2017 toen ik iemand er vol overgave (en met succes) mee aan de slag zag gaan dat ik het wel een tweede kans wou geven. Hij ving het ene baarsje na het andere, want vooral voor kleine baarsjes bleek dit een erg effectieve rig te zijn. Zelf was ik toen vooral voorstander om baarsjes te vangen met ultra lichte loodkopjes.

Tot hier de geschiedenis.

Had ik al eens vermeld dat ik eigenlijk een “Lazy Angler” ben?
Ik hou niet van ingewikkelde knopen, veel verschillende materialen en gepruts. Voor mij moet het eenvoudig, snel en flexibel zijn en daarom ging ik opzoek naar een “one system serves all” -oplossing. Ik gebruik het systeem voor zowel dropshot als kickback, afhankelijk van waar ik de knoop leg.

In het onderstaande voorbeeld ga ik voor L-UL (Light and Ultra Lazy) met SM (self-modified) mini aasjes.

Wat heb je nodig: voorgeknoopte haken, aasjes en dropshotlood. Thats it!!!

Ik heb een mapje met “hakenboekjes” in verschillende haakmaten, lijnlengtes en lijn diktes. In functie van het water en de beoogde roofvis kies ik een bepaalde voorgeknoopte haak.

1) Kies je target specimen (in dit geval mini-mini baarjes).

2) Kies de geschikte haakmaat (ik ga hier voor maatje 12).

3) Leg een knoop op de gewenste lengte (ik ga altijd twee keer met de lus door de knoop).

4) Maak de knoop nat (dit mag met je eigen speeksel, maar ook met dat van een ander of met gewoon water) en trek de knoop aan.

5) Bevestig je rig aan je hoofdlijn (lus door lus of met een fastsnap of speldje).

6) Hang een loodje aan de lus (je kan aan de knoop één van de twee uiteinden – die de lus vormen – doorknippen, beide doorknippen is niet goed…).

7) Modify je aasje (ik “pits” met mijn nagel de Daiwa Skinny Kick op de gewenste lengte).

Meestal gebruik ik Skinny Kicks die het beste van zichzelf gegeven hebben bij het vangen van grotere baarzen en waarvan de body al doorgescheurd is (yep, recycling is important).

8) Hang het aasje aan de haak.

Als je weet dat Relax Sperm Worms het goed doen, want verwacht je dan van het aangepaste Skinny Kickje? Juist: BINGO!

Veel succes!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s