“Jagen op baars met zacht kunstaas is voor zachte eitjes, echte mannen gebruiken hard kunstaas!”

Met bovenstaande uitspraak zou ik heel wat commentaar op mijn bord kunnen krijgen, en terecht. Vissen met zacht kunstaas kan op veel verschillende manieren en levert meestal veel vis op. Maar omdat er zoveel met zacht kunstaas gevist wordt, kan hard kunstaas wel eens dressuur doorbreken en op deze manier voor verrassingen zorgen.

Het vissen met hard kunstaas op baars werkt naar mijn gevoel het beste wanneer het water warmer is. Door de verhoogde watertemperatuur versnelt het metabolisme van de baarzen waardoor ze meer moeten eten. Ze moeten meer en sneller op jacht en hierdoor neemt hun activiteit enorm toe. Ik merk soms dat baarzen zacht kunstaas tijdens dropshot gewoon laten voor wat het is. Wanneer je jouw aas binnenhaalt, schieten ze er plotseling op af. Tijd voor actie dus!!!

Als eerste hardbait ga ik voor de Daiwa Tournament KP Flat Crank 33F “matt ayu”

bron: Daiwa-Cormoran

Deze zwevende Mini Crank ontwikkelt zijn ongelooflijke actie, zelfs bij langzaam ophalen. Door de afgevlakte zijkanten wiebelt het en tuimelt door het water als een gewonde prooivis, zijdelings flankerend. De duiklip is gemaakt van een speciale schokbestendige composiet en is bestand tegen botsingen met stenen zonder te worden beschadigd.
Ideaal voor baars, forel en kopvoorn

bron: http://www.daiwa-cormoran.de

Tot zover de Engelse verkooppraat op de Duitse website van Daiwa door “Google translate” gehaald.

Even factchecken:
De plug weegt volgens mijn goedkope Chinese weegschaal 1,63g. Dat is 0,17g minder dan aangegeven op de website, maar dat kan ook zijn omdat ik de dregjes vervangen heb door single hooks. Ik gebruik liever geen dreggen, de vis krijgt van mij wat meer kans om te ontsnappen, het moet sportief blijven. Bovendien verkleint dit aanzienlijk de kans om ergens vast te blijven hangen.
Op mijn goedkope Chinese digitale schuifmaat (waarvan het digitale al een tijdje verleden tijd is), meet de plug 3,3 cm lang van aan het eerste bevestigingshaakje tot aan de stuit van de plug. Met de duiklip erbij kom ik aan 3,7cm. Ik veronderstel dat alles onder de 5 cm als mini beschouwd wordt. Voor de diehard techneuten heb ik ook de dikte van de plug opgemeten. Deze bedraagt 0,9cm

De Daiwa Tournament KP Flat Crank 33F is te verkrijgen in verschillende kleuren

bron: Daiwa-Cormoran

“33F”: 33 staat voor 33 mm (of 3,3cm). De “F” staat voor Floating of drijvend.

Aan het water:
Voor een ultra lichte mini plug heb je een ultra light hengel en een lichte spinmolen nodig. Ik heb voor volgende setup gekozen: Team Daiwa UL Spin 2,10m, 1-5g met een Daiwa Ballistic LT 1000D-XH opgespoeld met Prorex UL finesse PE braid van 1,8 kg trekkracht. Deze setup weegt ongeveer 275g, wat niet veel is voor hengel, molen en draad.

“Schotenvaart” is mijn dichtstbijzijnde baarsrijk water. Het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten in ongeveer 63 km lang en heet voor mij over bijna de hele lengte “Schotenvaart”. Voor de precieze locatie moeten je maar eens afspreken.

Werpen met een plug van 1,67g is niet altijd eenvoudig: 10m haal je gemakkelijk, 15 à 20m is al wat harder zwieren, 25m is een opdracht (tenzij je wind mee hebt). Maar gelukkig moeten we zover niet werpen, want we gaan onder een brug proberen een baarsje te vangen. En om onder een lage brug te geraken moet je ofwel net over het wateroppervlak gooien of “skippen“, en “skippen” lukt prima met deze miniplug.

Aan de eerste twee hoeken van de brug zijn er geen volgers en dat slaagt redelijk tegen voor een baarsrijk water. Ofwel is het nog net iets te koud, ofwel ben ik te laat (of te vroeg) op de dag (16u), ofwel zijn de baarzen met andere dingen bezig… Paaitijd…
Hoe dan ook: als er geen volgers zijn, dan weet je dat je moet verkassen.
Aan de andere kant van de de brug is het prijs bij de derde worp. De twee eerste worpen had ik zachtjes binnen gedraaid, de derde worp heb ik aan een stevige snelheid ingehaald en dat werkte, want soms heb je snelheid nodig om baars te triggeren. De miniplug geeft een mooie actie zowel traag als snel (het was geen onzinnige verkooppraat). Tijdens het indraaien wobbelt de plug mooi op zijn linke- en rechterzijde en ook in korte rukjes binnenhalen (zoals je met een jerbait zou doen) geeft een mooi effect. En ook wat ze zeiden over de duiklip is correct. Hoewel de duiklip erg breekbaar lijkt, heb ik ze toch één keer met volle kracht tegen de betonnen pijlers van de brug geparkeerd, zonder schade aan pijler of plug.

De vierde hoek aan de brug uitproberen had geen zin. De plaatselijke kajakclub had blijkbaar geen zin in een vettige Paasbrunch of chocolade eitjes, want ze passeerden in colonne onder de brug. Enfin, geen probleem, want ik moest zelf wel nog naar een Paasfeestje.

Om af te ronden:
Prima miniplug voor baars. Redelijke diepgang: ongeveer 60cm afhankelijk van de inhaalsnelheid en de hoogte van je hengeltop. Inwerpen en skippen gaat prima, maar als er een stevig bries is, kan je beter op een zwaardere plug of een andere techniek overschakelen. Ik overweeg ook om de plug eens uit te testen met lood aan de voorslag om ze nog net wat dieper te krijgen. De huidige single hooks zal ik nog vervangen door één maatje (of twee) kleiner.

Kostprijs bij Flandersfisher: 14 euro (zonder verzending). Single hooks zijn niet meegeleverd in de verpakking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s